Site-urile mele preferate

www.photomagazine.ro www.eyefetch.com

duminică, 7 martie 2010


Conform Enciclopediei Britanice, orasul este mentionat pentru prima data sub numele de Brasov in documente in anul 1251.
Prima fabrica (sau “moara”, popular) de hartie din Romania a fost infiintata la Brasov. Evenimentul a avut loc in anul 1546 la 13 ani dupa ce Johannes Honterus infiintase si o tipografie in oras. Totusi, prima fabrica de hartie de pe teritoriul actual al Romaniei a fost infiintata la Sibiu in 1534 insa, in acea vreme, Sibiul nu era un oras romanesc.
Prima solutie de iluminat public a Brasovului a constat in folosirea felinarelor cu ulei, aceasta importanta modernizare a localitatii a avut loc in 1804.
În 15 noiembrie 1987 are loc cea de a doua mare revolta anti-comunista din Romania? muncitorii Intreprinderii de Autocamioane Brasov au facut greva (mai intai) iar apoi au iesit in strada scandand manifeste anti-comuniste din cauza conditiilor tot mai grele de trai. Prima miscare ampla de protest din timpul perioadei comuniste a avut loc 10 ani mai devreme, in Valea Jiului. Diferenta principala intre greva muncitorilor brasoveni si Revolutia din `89 consta in caracterul mai mult social decat politic al primei.
Termenul “brasoava”, sinonim cu minciuna, provine de la obiceiul negustorilor brasoveni de a-si lauda exagerat produsele? Mai exista si termenul “brasoveneste” care are aceleasi semnificatii: “Imi vorbesti brasoveneste, spui numai minciuni/brasoave.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu