Site-urile mele preferate

www.photomagazine.ro www.eyefetch.com

duminică, 7 martie 2010


Biserica Neagră din Brașov este cel mai mare lăcas de cult în stil gotic din sud-estul Europei.Cu o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul așezământ de cult brașovean măsoară 90 de metri lungime și 37 de metri inălțime, cu un turn al crucii de 65 de metri.
Numele original al Bisericii Negre este Biserica Sfânta Maria. Cel mai probabil, construcția acestei biserici a inceput în anul 1377. Lucrările de construcție au fost finalizate în 1477, intinzându-se așadar pe o perioada de 100 de ani. In acest răstimp însă, Biserica a avut de suferit ca urmare a invaziei otomane din anul 1421.
Biserica era prevazută, inițial, cu două turnuri. Din cauza lipsei fondurilor, al doilea turn nu a mai fost construit niciodată. Singurul turn al Bisericii Negre a fost finalizat in 1514, cu 37 de ani mai târziu decât restul edificiului.
În turnul bisericii se află trei clopote de dimensiuni impresionante. Cel mai masiv cântărește 6.300 Kg și este cel mai mare din România și unul din cele mai mari din Europa.
Începand cu anul 1542 se introduc slujbele religioase de rit evanghelic-luteran. Acestea se țineau în limba germana iar modificarea statutului Bisericii Negre, până atunci catolică, în biserica luterană a avut loc la inițiativa umanistului Johannes Honterus.
Johannes Honterus, umanist și om de cultura cu importante contribuții la dezvoltarea culturală și economică a zonei Brașovului (a scris cărți, a avut inițiativa construirii unei fabrici de hârtie in Brasov etc) , este înmormantat în Biserica Neagră.
Dupa incendiul devastator din anul 1689, cand Biserica Neagră a fost parțial distrusă, a urmat o perioada de reconstrucție de 100 de ani. În acest timp a fost extins acoperisul clădirii și a fost renovat interiorul care și-a pierdut astfel din influentele gotice căpătând o înfățișare baroca.
Pentru refacerea bolților bisericii, avariata grav după incendiu, au fost aduși meșteri din străinătate deoarece cei din zona nu aveau cunoștințele necesare pentru a le reconstrui altarul actual al Bisericii Negre, datat din 1866, este construit în stil neogotic. Orga mecanică Buchholz care se află în Biserica Neagră este cea mai mare și unică încă funcțională din sud-estul Europei. Orga are 3993 de tuburi și 76 de registre și mai dăruieste încă melomanilor clipe de neuitat în cadrul concertelor săptămânale care au loc aici. În Biserica Neagra se află cea mai importanta colecție de covoare orientale din sud-estul Europei. Adunată de-a lungul timpului, această bogată zestre de covoare anatolice provenite din Asia Mica este alcătuită,în mare parte, din donațiile vizitatorilor.

Conform Enciclopediei Britanice, orasul este mentionat pentru prima data sub numele de Brasov in documente in anul 1251.
Prima fabrica (sau “moara”, popular) de hartie din Romania a fost infiintata la Brasov. Evenimentul a avut loc in anul 1546 la 13 ani dupa ce Johannes Honterus infiintase si o tipografie in oras. Totusi, prima fabrica de hartie de pe teritoriul actual al Romaniei a fost infiintata la Sibiu in 1534 insa, in acea vreme, Sibiul nu era un oras romanesc.
Prima solutie de iluminat public a Brasovului a constat in folosirea felinarelor cu ulei, aceasta importanta modernizare a localitatii a avut loc in 1804.
În 15 noiembrie 1987 are loc cea de a doua mare revolta anti-comunista din Romania? muncitorii Intreprinderii de Autocamioane Brasov au facut greva (mai intai) iar apoi au iesit in strada scandand manifeste anti-comuniste din cauza conditiilor tot mai grele de trai. Prima miscare ampla de protest din timpul perioadei comuniste a avut loc 10 ani mai devreme, in Valea Jiului. Diferenta principala intre greva muncitorilor brasoveni si Revolutia din `89 consta in caracterul mai mult social decat politic al primei.
Termenul “brasoava”, sinonim cu minciuna, provine de la obiceiul negustorilor brasoveni de a-si lauda exagerat produsele? Mai exista si termenul “brasoveneste” care are aceleasi semnificatii: “Imi vorbesti brasoveneste, spui numai minciuni/brasoave.”

Tot ce ai visat, dar nu ai facut
Tot ce ai sperat dar nu ai primit
Tot ce ai semanat, dar nu ai cules
Este ascuns in Dragoste… Iubeste!

Pentru toate mamele din Romania, bogate si mai putin bogate, cu cariera sau gospodine, tinere sau cu ghiocei la tample, le urez o imensitate de cer albastru si fericire de la toti cei pe care ii iubesc!